Waarschijnlijk ben je heerlijk op vakantie, ergens in Nederland, Europa of daarbuiten. Statistiek is dan wel het laatste waar je aan denkt – als docent, maar zeker als student.

Zelf ben ik zojuist terug uit Frankrijk. Een campervakantie, waarbij we langs de Westkust richting Pyreneeën zijn afgezakt, en via Gruissan Plage, de Gorges du Tarn, Dordogne en de Loire weer terug naar boven. We hadden niet altijd mooi weer, vaak regen en juist toen we thuis kwamen begon de zon te schijnen. Hier in Zeeland betekent dat: fiets pakken en naar het strand.

Frankrijk is het populairste vakantieland bij de Nederlanders, althans als je de meeste lijstjes mag geloven. Maar ja, na twee weken met een stokbroodje onder je bezwete arm over de camping moet je toch weer aan het werk. Dan blijft Frankrijk slechts een herinnering. Veel Nederlanders dromen dan ook van een eigen vakantiehuisje in ‘la douce France’. Is dat verstandig? Ik weet het niet, wel leuk in ieder geval. Een paar statistische gegevens voor de twijfelaars, verkregen via het Franse bureau voor Statistiek en de website franceglance:

  • Frankrijk telt 64,7 miljoen inwoners. Het heeft een bevolkingsdichtheid van 114,8 (als je alleen het Franse ‘vasteland’ meetelt). In vergelijking met Nederland (447,9) heb je het als bewoner aanzienlijk ruimer. Helemaal eerlijk is dat getal niet: ook buitengebieden als Cantal, de Pyreneeën en de Alpen tellen mee. 
  • In 2010 kent Frankrijk 2,7 miljoen werklozen, dat is 9,6% van de beroepsbevolking. Fransen met een baan verdienen gemiddeld €24.010,- per maand. Grootverdieners vind je in Parijs, met een gemiddeld inkomen van Euro 31.059,-. Nederlanders daarentegen verdienen gemiddeld € 33.200,-.
  • In Frankrijk wordt goede medische zorg geleverd, een van de beste ter wereld. Het sterftecijfer voor hart- en vaatziekten is het laagste in Europa: 278,4 gevallen per 100.000 inwoners tegen 360,7 in Nederland.
  • De overheid is de grootste werkgever, een gemiddelde werkweek is rond de 35 uur (maar dat wordt meer) en men ging in 2010 op zestigjarige leeftijd met pensioen.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Slaat de weegschaal al door? Of toch maar niet? Wij hebben alweer heel wat leuke huisjes gezien; voorlopig blijven we echter dromen. Bij thuiskomst lag er wel een prachtige verrassing te wachten: mijn nieuwe boek is uit. Voor het promofilmpje kun je kijken op de website van Statistiek in Stappen of gewoon via Youtube. Fijne zomer nog!