In 1997 is Pieternella (Nel) Verhoeven (1961) afgestudeerd als socioloog en in 2009 gepromoveerd in de sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Sindsdien heeft zij meer dan 20 jaar ervaring opgebouwd als onafhankelijk sociologisch onderzoeker, docent en statisticus. Als statisticus is zij thuis in vrijwel alle technieken voor kwantitatieve analyse.

Onderzoek & onderwijs

In de afgelopen vijftien jaar was Nel onder andere werkzaam bij het University College Roosevelt (UCR) in Middelburg als universitair hoofddocent Methodenleer & Statistiek en was ze hoofd van het Institute for Undergraduate Research ‘Eleanor’. Ook was zij DEAN van de Academie voor Economie & Management / International Business School bij de HZ University of Applied Sciences.

Nel is betrokken geweest bij het ontwikkelen en verzorgen van cursussen voor hogescholen en universiteiten. Daarnaast heeft zij zich ingezet voor een aantal grootschalige innovatietrajecten. Verder verrichtte zij onderzoek naar statistiekonderwijs aan universiteiten en hogescholen, waarop ze in 2009 promoveerde.

Onderzoeksconsultant

Momenteel is Nel naast auteur bij Boom hoger onderwijs ook werkzaam als senior onderzoeksconsultant. Zij verzorgt onderzoeksadvies voor overheden, bedrijven en kennisinstellingen. Ze begeleidt kwaliteitszorg in het hoger onderwijs en geeft leiding aan onderzoeksteams. Daarnaast begeleidt ze studenten op allerlei niveaus en verzorgt ze inspirerende lezingen en workshops over onderzoek en statistiek en over de onderwijsmethode die ze op dit gebied heeft ontwikkeld. Meer hierover is te lezen op haar website www.onderzoeksconsultant.nl.

Publicaties

Het bekendste werk van Nel Verhoeven is Wat is onderzoek?, een praktijkboek voor het hoger onderwijs. Het boek wordt veelvuldig gebruikt binnen het hoger en wetenschappelijk onderwijs en het wordt gezien als een standaardwerk in de onderzoeksmethodologie. Inmiddels zijn er meer dan 200.000 exemplaren verkocht. 

Daarnaast is zij ook auteur van de boeken Sterk in je werk en Onderzoeken doe je zo! en ontwikkelaar van digitale cursussen over onderzoek en statistiek. Zo ontwikkelde zij onderzoekstools (die op de website van Wat is Onderzoek? staan), waarmee online stapsgewijs een compleet onderzoek kan worden opgezet en uitgevoerd volgens de fases uit het boek Wat is onderzoek? Achtereenvolgens kwam de docentenhandleiding Het begeleiden van praktijkonderzoek uit en binnenkort verschijnt haar nieuwe boek Thematische AnalyseBekijk hier alle publicaties.