Dancing statistics

Het is Herfstvakantie. Het regent hard. Onze tuin is onder water gelopen (we wonen in Zeeland, twee meter onder de zeespiegel en het gemaal kan de watermassa niet aan). Wat doe je dan? Leuke voorbeelden voor je statistiek lessen zoeken. En... ik heb er eentje gevonden ook.

Voor mijn cursus 'multivariate statistiek' moeten alle studenten een keertje een presentatie verzorgen. Da's lastig, want ze moeten kiezen uit het presenteren van een opdracht of een stuk uit het boek. Dat laatste lijkt misschien gemakkelijk, maar dat is het niet. Ze moeten namelijk een eigen voorbeeld bedenken, liefst een beetje creatief. Laatst hebben twee studenten hun presentatie 'So you think you can ANCOVA' genoemd, naar het onderwerp. Heel leuk, maar al gauw verslapte de aandacht.... toch weer teveel formules en SPSS.

Het was echter geen gek idee om iets met 'dansen' te doen. Andy Field, bekend in het statistiekwereldje door zijn zeer toegankelijk geschreven boeken, organiseert in dat verband 'dancing with stats'. Erg leuk.

Vandaag stuitte ik, geholpen door mijn uitgever, op een filmpje waarin correlatie wordt uitgelegd aan de hand van moderne dans. Ik moet zeggen dat ik dit bijzonder geslaagd vind. Goed doordacht, creatief, leuk om naar te kijken en nog leerzaam ook. Kijk maar naar... dancing statistics.