Kerst nadert met rasse schreden. We doen onze boodschappen, halen een boom in huis, nodigen de familie uit en we bedenken wat we zullen eten. Statistici leven zich uit in kerst statistieken. Ik noem er een paar.

Wist je dat er een website bestaat over ‘kerstboom-statistiek’? Daar vind je allerlei informatie over het aantal verkochten bomen per jaar (33 miljoen (!) in de Verenigde Staten) en hoeveel kunstbomen er verkocht worden (9,5 miljoen in de Verenigde Staten).

Verder kun je informatie vinden over de top tien favoriete cadeaus die mensen elkaar met Kerst geven (smartphone, tablet of e-reader). Kijk uit dat je niet verstrikt raakt in commerciële sites die alleen spullen willen verkopen.

De meeste aandacht wordt echter besteed aan de vraag of wij dit jaar een witte kerst krijgen. Daarbij beroepen meteorologen zich op rekenmodellen (waarschijnlijk logistische regressiemodellen) gebaseerd op historische gegevens, op stromingen in de hogere luchtlagen, maar simpelweg ook het weer voorafgaand aan de kerstdagen. Ik vergeet ongetwijfeld een aantal factoren, ben dan ook geen meteoroloog. Wist je dat het de afgelopen eeuw slechts 8 keer voorgekomen is, een witte Kerst? Kijk maar op de website van het KNMI, daar wordt het allemaal nog eens uitgelegd.

In Nederland komt er sinds enige jaren een belangrijk statistisch overzicht bij: dat van het Rode Kruis. Dit jaar vestigt men de aandacht op het feit dat per jaar 800.000 kinderen sterven aan diarree. Het Rode Kruis meldt: 'We gebruiken hier afgeronde cijfers: 800.000/365 = 2191.78 > afgerond  2200; We gaan uit van gemiddeld 30 kinderen per klas en ronden als volgt af: 2200/30 = 73.06 klassen > 70 klassen'.

Een triest overzicht. Serious Request zet zich dit jaar in voor deze kinderen. Wat doe jij?

Tot de volgende keer, fijne feestdagen!