De zon schijnt buiten, maar het waait hard. Nu waait het altijd in Zeeland, dat is niet heel bijzonder. Met dit weer ben ik het liefste buiten, in de tuin. Of ik ga hardlopen in de polder. Toch kruip ik achter de computer dit keer, want dit voorjaar verschijnt de nieuwe druk van Wat is onderzoek?, en het is nog heel wat werk om alles op tijd klaar te krijgen.

Misschien lijkt dat overdreven. Zoveel werk voor een nieuwe druk. Niets is echter minder waar. Ten eerste probeer ik goed te luisteren naar de docenten en studenten die het boek gebruiken. Vragen, suggesties, problemen. We slaan ze op en bij iedere nieuwe druk kijken we daarnaar. Naar aanleiding van deze opmerkingen wordt een aantal wijzigingen in tekst en structuur aangebracht.

Voor de vijfde druk heb ik extra goed gekeken naar de balans tussen kwalitatief en kwantitatief onderzoek en de betekenis van resultaten in het licht van betrouwbaarheid en validiteit. Lange tijd werden kwantitatief getinte voorwaarden voor betrouwbaarheid en validiteit los gelaten op kwalitatief onderzoek. Kwalitatief onderzoek kent echter haar eigen criteria. Ik heb geprobeerd om dat beter tot uiting te laten komen.

Vaak hoor je dat studenten een kwalitatieve onderzoeksopzet kiezen, omdat ze denken dat een kwantitatieve opzet te moeilijk is. Ik hoop dat studenten gaan kiezen voor een bepaalde onderzoeksopzet omdat dit bij hun probleemstelling hoort; niet als eenvoudig alternatief.

Meestal worden ook nieuwe opdrachten gemaakt, met bijbehorende antwoordsleutels. Verder wordt de website geactualiseerd, nieuw materiaal toegevoegd en oud materiaal vervangen.

Nadat ik het herziene manuscript heb ingeleverd, gaat er nog een hele periode redactiewerk overheen, moeten de proeven nog gecheckt worden en worden uiteindelijk de papieren exemplaren gedrukt.

Het boek verschijnt ook als e-book. Geen drukwerk, handzaam, snel op je e-reader op te roepen.

Kortom, ik heb me niet verveeld deze winter.

Op 19 maart geef ik een webinar over de wijzigingen in de nieuwe druk. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden. Heb je geen tijd om het webinar live bij te wonen? Het komt ook via deze website beschikbaar.

En dan nu lekker nog even van de zon genieten!