Venetiaanse statistiek

Velen van jullie zijn bekend met de Bayesiaanse statistiek. Maar… ken je ook de Venetiaanse statistiek? Veel leuker, zeker als de zomer voor de deur staat.

Wist je dat Venetië per dag zo’n 60.000 bezoekers ‘ontvangt’? Dat is meer dan het aantal inwoners van het centrum van Venetië (dat overigens zo’n 270.000 inwoners kent, verdeeld over meer dan 100 eilanden). Bang voor verval en daling van de inkomsten, liet de gemeente Venetië een aantal jaren geleden onderzoek doen naar aantallen en herkomst van de toerisme. Uit de resultaten blijkt dat na wat schommelingen tijdens de financiële crisis, de jaren 2011 en 2012 weer ‘booming business’ lieten zien voor de toerisme-industrie.

Het aantal italiaanse bezoekers liep weliswaar terug met 11.8% en ook de Europese buren lieten het vaker afweten; de Chinese en Russische bezoeker maakten dit ruimschoots goed. Bovendien doen meer dan 400 cruiseschapen de haven van Venetië aan. Deze resultaten werden gepresenteerd op een conferentie over ‘sustainable management’ van massatoerisme. Hmmm… ik ben benieuwd wat voor een oplossingen ze bedacht hebben.

Een ander feit is dat Venetië aan het zakken is. Wetenschappers hebben vastgesteld dat de stad gemiddeld met zo’n 1 à 2 millimeter per jaar zakt. Dat is niet alles: zij spraken over de Noordkant van de stad, maar het zuiden zakt zo’n 3 à 4 millimeter per jaar. Feitelijk is Venetië dus aan het kantelen. De stad heeft miljarden geïnvesteerd om muren te bouwen die het water (dat zo’n 4 keer per jaar de stad teistert) tegen te houden. Wetenschappers verwachten dat dit niet voldoende zal zijn.

Waarom komen dan zoveel mensen naar deze stad? Waarom spreekt ze zo tot onze verbeelding? Want, jullie raden het al: ook wij gaan er deze zomer naar toe. We zullen de stad even aandoen als startpunt van onze fietsreis door Europa, ditmaal van Venetië naar Middelburg. Lang zullen we er niet zijn, onze fietsbenen willen trappen.

Maar toch denk ik dat Venetië door veel mensen als een levend sprookje gezien wordt, als de apotheose van kunst en cultuur, als het hoogtepunt van de Italiaanse Renaissance. Dan nemen we de 59.998 mede-toeristen op de koop toe.

Ik wens je een plezierige zomer!

Meer weten? Kijk op de website van de gemeente Venetië, of op de nieuws site NU.