Cursusvoorbereiding: apps en blogs

Terug van vakantie constateer ik zenuwachtig, dat ik nog maar één maand (!!) heb om mijn cursus voor te bereiden. Zenuwachtig? Echt waar? Nou ja… Een beetje nerveus wordt ik er wel van.

Met velen van jullie ben ik een ervaren docent. Daarom steek ik graag een hart onder de riem van de beginners in ons prachtige vak: zelfs wij moeten nog veel doen voordat de cursus van start kan. Dus ga ik aan de slag: handleiding updaten, nieuwe opdrachten maken, de databank met tentamenvragen aanvullen, nieuwe materialen lezen en bekijken, interessante websites bezoeken. Dat laatste is erg leuk. Tijdens mijn conferentie heb ik veel nieuw materiaal gezien, gelezen en gekregen. Soms is het bruikbaar, binnen de kaders van onze cursus, soms niet. Een paar zaken wil ik hier graag delen, hoewel het Engels materiaal betreft.

Ten eerste ben ik niet de enige die een blog schrijft over onderzoek, over methodenleer en statistiek, over les geven. Kijk maar eens op StatsLC. Een leuk blog uit New Zealand, die druk wordt bezocht. Veel materiaal, goede voorbeelden, interessante discussies. Op Statsblogs kun je ook veel materiaal vinden: deze blog is iets formeler van opzet.

Verder zijn er apps in omloop om studenten (maar ook docenten) het leven gemakkelijker te maken. Gratis! Kijk maar eens in je ‘Store’ naar Bellcurve of StatCalcLite. Ook t-toetsen zijn voortaan een fluitje van een cent met QuickMD, een app voor het uitvoeren van verschiltoetsen.

Kijk, het gaat natuurlijk de lessen niet vervangen, zo’n app, althans nu niet. Ik ga ze echter wel als materiaal bij voorbeelden inzetten. Zo leuk je de lessen op en ga je met de ontwikkelingen mee. Een app waar je voor moet betalen is AtMyPace Statistics (bijna $7, dus ongeveer €5). Het wordt mogelijk on mobiel statistieklessen te volgen. Je kunt ook een gratis app downloaden, genaamd Learn Statistics. Niet zo uitgebreid, maar wel ok. Minder enthousiast ben ik over Kahn Academy, omdat in hun video materiaal veel fouten zitten. De app heb ik dus maar niet gedownload.

Examens en opdrachten maken is veel werk. Ook daar vindt men tegenwoordig online oplossingen voor. Veel uitgevers komen met online tools, zoals de onze en dat is internationaal ook doorgedrongen. Zo kwam ik van mijn conferentie thuis met een aantal DVD's met opdrachten en een databank, en een aantal webstekken met online materiaal. Interessante nieuwigheden zal ik in mijn blogs bespreken.

Houd dus deze blog in de gaten! Nu gauw weer verder met mijn examenvragen.

Succes met de voorbereiding en geniet van de zomer!