Zomerse berichten: fouten bij de paspoortcontrole

Een collega wees mij laatst op een interessant artikel in de Britse krant Times (Ford & Foster, 19 augustus 2014). Dat artikel gaat over fouten die bij de paspoortcontrole worden gemaakt. Veel fouten!

Wat is het geval? Uit een psychologisch experiment blijkt dat Australische douanebeambten bij de paspoortcontrole er in zo’n 15% van de gevallen naast zitten: ze laten mensen door met een vals paspoort. Maar het kan nog erger. De onderzoekers hebben de slechte score vergeleken met de ‘herkenningsscore’ van een controlegroep (een groep studenten). Deze score verschilde niet. Oei… de krant concludeert dat fotoherkenning alléén niet voldoende zou moeten zijn om iemand in een land toe te laten.

Zo’n artikel is op verschillende manieren in de klas te gebruiken: ik heb dat deze week ook al gedaan:

  1. In de introductiecursus ‘onderzoek’ kun je studenten het artikel laten lezen en de onderzoeksmethode laten beschrijven;
  2. In een gevorderde cursus kun je studenten hypothesen laten formuleren;
  3. Ook kun je studenten het artikel kritisch laten lezen en de methode laten evalueren;
  4. Je kunt het oorspronkelijke wetenschappelijke artikel erbij laten zoeken en bespreken of een vergelijking tussen kranten- en wetenschappelijk artikel laten maken.

Krantenartikelen over onderzoek vormen dankbare voorbeelden voor mijn colleges. Journalisten zijn van huis uit geen onderzoeker, dus er zit wel eens een foutje in. Verder moeten ze hun verhaal toegankelijk maken voor een groot publiek. Dus wordt er generaliserend geschreven, populair en pakkend. Een ‘gemakkelijke conclusie’ ligt op de loer.

Dat is interessant voor studenten en ook leuk om in een discussie te gebruiken. Bovendien houdt je zo de binding met recent onderzoek in de samenleving, in plaats van terug te grijpen op gedateerde voorbeelden. In dit geval was het onderwerp extra interessant. De studenten kwamen net terug van vakantie, dus een haakje met hun zomerse belevenissen was snel gemaakt.

Meer weten? Een aantal voorbeelden vind je in hoofdstuk 11 van mijn boek.

Het originele artikel is te vinden in PLoS ONE:
White D., Kemp R.I., Jenkins R., Matheson M., Burton A.M., (2014). Passport Officers’ Errors in Face Matching. PLoS ONE 9(8): e103510. doi:10.1371/journal.pone.0103510