Kerst-analyses

In 2012 kopte de Metro ‘Kerstkaart nog steeds via de post; digitalisering merkbaar’ (Smeets, 2012). Ik weet niet hoeveel kerstkaarten bij jullie nog op de deurmat vallen, maar bij ons is de toevloed danig afgenomen, zeker sinds het grootste deel van onze familie en kennissen Internet als medium hiervoor heeft ontdekt.

Een aantal jaren geleden verstuurden wij tussen de 60 en 80 kaarten per jaar, ik zat steevast de eerste zondag na Sinterklaas te schrijven. Kwamen er dan kaarten van mensen die niet op ons lijstje stonden, dan hadden we nog een voorraadje liggen om ook deze mensen van onze goede wensen te voorzien. Ik bewaarde deze kaarten tot het volgende jaar, zodat ik snel een overzicht kon maken van wie op een kaart van ons kon rekenen.

Tot ik het gemak van internet ontdekte. Nog steeds wel wat geknutsel, maar nu digitaal. Een aantal foto’s in een collage, een mooie wens er bij verzinnen en hopla… in de elektronische brievenbus. Mensen zonder internet stuurde ik een papieren kaart. In 2012 was het sturen van kaarten met de post nog steeds erg populair, zoals de tabel laat zien: zo'n 83% stuurt nog kaarten met de post, gevolgd door 22% die haar kaarten via internet stuurt. Ik ben benieuwd hoe dit vandaag de dag is? Ik vermoed dat het versturen van internetkaarten sterk aan populariteit heeft gewonnen. Zelfs mijn ouders versturen nu Internetwensen – en waarom ook eigenlijk niet?

Er is een kleine uitzondering. Af en toe spreek ik nog een ijverige hobbyist, die al in de zomer met schaar en lijm 3D kaarten in elkaar knutselt of een motief borduurt. Dat is natuurlijk prachtig en het geeft je het idee dat deze mensen zeer begaan zijn met het welzijn van hun familie en vrienden. Met het schaamrood op de kaken stuur ik dan ook mijn internetwens aan personen die uren spenderen om mij een zelfgemaakte kerstwens te sturen. Nog groter is de schaamte wanneer ik na Oud en Nieuw de kaarten opberg.

Echter, onze wensen voor iedereen in onze (naaste) omgeving blijven even gemeend. Dat geldt ook voor de nu volgende wens: iedereen die mijn blog leest wil ik fijne feestdagen wensen, en:

  • Vele zonsondergangen en zonsopkomsten;
  • Het vermogen om bruggen te slaan;
  • De energie van stromend water;
  • De verdraagzaamheid van de zee;
  • Een ruime blik op de samenleving en vele momenten van liefde. 

Tot in het nieuwe jaar.

Nel