Sporten of rode wijn drinken: duivels dilemma

De meeste mensen kennen mij als een fanatiek sporter. Zo’n vijf keer per week trek ik de sportschoenen aan om dan weer krachttraining, dan weer intervallen en duurlopen te doen. Ook fiets ik graag, het liefst lange afstanden door Europa.

Ik loop hard omdat ik het heerlijk vind in de buitenlucht, omdat het mij ontspant en omdat het goed is voor van alles in m’n lijf: hart, longen, hersenen en humeur. Ook m’n gewicht blijft op pijl en ik kan eten wat ik wil. Alleen maar voordelen dus.

Een andere hobby is het proeven van wijn. En ja… ook het drinken ervan. Momenteel volg ik een cursus om wijn te kunnen herkennen en smaken te kunnen onderscheiden. Je gaat dan een hele avond met een aantal mensen wijn proeven, soms wel 10 verschillende soorten. Die spuug je dan weer uit, want je moet nog rijden. Thuis gekomen mag je dan nog een glaasje rood. Lekker hoor.

Nu werd mijn aandacht getrokken door een bericht: mensen kunnen het sporten laten voor wat het is en massaal aan de rode wijn. Hoe komt dat? Onderzoek wijst uit dat in wijn een stof voorkomt (resveratrol) die ook tijdens een uur training wordt aangemaakt. Het is een antioxidant die goed is voor je hart, die zorgt voor een goede spierontwikkeling en voor een beter uithoudingsvermogen. Tja, moet ik dan de sportschoenen maar in de kast laten?

Als onderzoeker, is mijn belangstelling gewekt, zeker als er zulke boude beweringen worden gedaan. Bovendien heb ik geen hoge verwachtingen van de onderzoeksvaardigheden van de schrijvende pers. Dus heb ik het originele artikel erbij gezocht. En wat blijkt: resveratrol (dat ook in rode wijn zit) geeft inderdaad het verwachte positieve effect, maar dan wel na training! En er is nog iets. Er is in het onderzoek alleen op ratten getest en niet op mensen.

Verder ben ik niet onder de indruk van de steekproefomvang. Weliswaar is voor een experiment n=50 wel goed, maar verdeeld over 4 groepen met de nodige uitval houd je toch weinig proefdieren over (n= 5 of 6). Dat merk je dan in de resultaten: daar vond ik weinig significante verschillen tussen ratten die wel en geen resveratrol kregen toegediend. Bovendien hebben de onderzoekers geen melding gemaakt van de kwaliteit van het effect (Effect Size). Dat zou toch een waardevolle toevoeging geweest zijn.

Overigens is het onderzoek uitgevoerd binnen alle ethische en methodologische kaders, dus daar valt niets op af te dingen. De onderzoekers concluderen dat resveratrol een positief effect heeft bij training. Een belangrijke toevoeging! Stel, dat je deze conclusie op mensen toepast, dan moeten ze dus wel blijven sporten om het (extra) positieve effect te creëren.

Ik haal opgelucht de sportschoenen uit de meterkast en trek m’n sportjack aan. Eerst een rondje rennen, vanavond een glaasje rode wijn.

Tot de volgende keer!  

Bron:
Dolinsky, V.W., Jones, K.E., Sidhu, R.S., Haykowsky, M., Czubryt, M.P., Gordon, T., Dyck J.R.B. (2012). Improvements in skeletal muscle strength and cardiac function induced by resveratrol during exercise training contribute to enhanced exercise performance in rats. The Journal of Physiology, 590 (11), 2783. DOI: 10.1113/jphysiol.2012.230490.