Zomerse conferenties

Het is eind augustus. Het academiejaar staat op het punt om te beginnen. Studenten zijn nog niet gesignaleerd, maar onderzoekers hebben het druk. Ze lopen conferenties af. Ze presenteren hun onderzoek aan vakgenoten, ze doen nieuwe ideeën op en ze maken contact met collega’s van over de hele wereld.

Zelf bezoek ik de EARLI2015 in Limassol, Cyprus. Ik hoor je denken: 'Lekker weertje, mooi hotel, beetje zwemmen'. Het is natuurlijk enorm boffen dat je van je werkgever zomaar naar het buitenland mag om je instituut te vertegenwoordigen, maar vergis je niet in de werkdruk. Die is erg hoog.

Ik ben zondag aangekomen. Na wat acclimatiseren (en inderdaad even zwemmen) begon het leeswerk. Er zitten veel congresgangers in het hotel, dus er werd druk gepraat tijdens en na het eten. Dan is er natuurlijk de registratie, de voorbereiding en het werk thuis gaat gewoon door. Dus: emailen, skypen en werken aan documenten. Vandaag zijn de presentaties begonnen. Ze duren tot en met zaterdag en ze vinden plaats tussen 08:45 en 18:00.

Het thema van de conferentie is ‘bridging learning, teaching and research’ en dit onderwerp nodigt uit tot een breedte aan onderwerpen, onderzoek, theorie, discussies en workshops. Zo was ik vandaag bij de presentatie van een experiment van Utrechtse en Rotterdamse collega’s, een discussie over culturele diversiteit met iemand uit Israël, en een verhandeling over de samenstelling van een eindcijfer bij werkstukken door een wetenschapper uit Zweden. En… ga zo maar door.

Woensdag moeten mijn collega en ik aan de bak. Wij hebben onderzoek gedaan naar culturele diversiteit bij internationale studenten die in Nederland komen studeren en het effect op studiehouding en -resultaat. We gebruiken daarbij de culturele dimensies van Hofstede. Interessant, en ik verwacht veel discussie, want dit onderzoek staat nog in de kinderschoenen.

Verder neem ik als dean mijn kans waar om mijn netwerk uit te bouwen, kennis op te doen over de nieuwste onderwijsmethoden en digitale technieken en vooral om te genieten van de presentaties van alle jonge onderzoekers.

Zondag kom ik dan, moe maar voldaan, weer terug in Zeeland.

Meer weten? Kijk op de website van EARLI.

Volgende keer een verslag van alle nieuwigheden die op deze conferentie de revue zijn gepasseerd.

Groetjes, en succes bij het opstarten van het academiejaar,

Nel Verhoeven