Workshopervaringen

Regelmatig verzorg ik lezingen en workshops op hogescholen. Vorige week was ik op bezoek in Venlo, bij de opleiding International Business Economics. Een opleiding van Fontys Hogeschool die in het Engels wordt gegeven. Ik was daar gevraagd om twee redenen. Ten eerste omdat ze mijn Engelse boek Doing Research daar gaan gebruiken. Ten tweede omdat ik DEAN ben van de Academie voor Economie en Management en Intercultural Business School i.o. Zo konden we het nuttige met het aangename verenigen: ik verzorgde een lezing over het boek Doing Research en we konden kennis en ervaring delen over de inrichting van internationaal hoger economie onderwijs.

Tijdens mijn inleiding heb ik laten zien waar volgens mij tijdens één of meerdere cursussen ‘onderzoek’ de nadruk op moet liggen als je Doing Research gebruikt, en hoe je de website bij het boek kunt gebruiken. De discussie die daarop volgde was heel interessant en erg inspirerend. Er zaten twintig docenten onderzoek in de zaal. Nederlandse, Engelse en Duitse docenten - allemaal zo met hun eigen uitdagingen. We deelden echter één ding, en dat is onze passie voor praktijkonderzoek en de wil om studenten op een inspirerende wijze bij onderzoek te betrekken. Er zijn vele onderwerpen de revue gepasseerd: hoe je opdrachtgevers bij onderzoek kunt betrekken, op welke wijze je werkhouding in de evaluatie meeneemt, welke verschillen er zijn tussen praktijk- en empirisch onderzoek. Ook het begeleiden van afstudeerders kwam uitgebreid ter sprake: welke balans je het beste kunt vinden tussen sturen en steunen en hoe onafhankelijk de student ten opzichte van de opdrachtgever moet zijn.

Er is één vraag die bij iedere lezing weer naar voren komt: hoe om te gaan met afstudeerprojecten waar de ‘deliverable’ een beroepsproduct is, en niet zozeer een onderzoeksverslag. Ik begin mijn antwoord steevast met de stelling dat ieder onderzoek een project is, maar niet ieder project een onderzoek. Verder komt aan bod dat het belangrijkste doel van onderzoeksvaardigheden in het hbo moet zijn het verkrijgen van een onderzoekende houding. Dat zal in sommige opleidingen leiden tot een volwaardig onderzoeksproject, terwijl in andere opleidingen beroepsproducten worden opgeleverd. Een en ander laat onverlet dat de student het gelopen proces zal moeten verantwoorden, of dat nu een beroepsproduct betreft of een praktijkonderzoek. Zo komen onderzoeksvaardigheden in beide varianten van pas. In ieder geval vind ik het belangrijk dat studenten tijdens hun opleiding kennismaken met praktijkgericht onderzoek. Dat definieer ik als een centrale vraag uit de samenleving (of smaller: de beroepspraktijk) die met behulp van een systematische dataverzameling volgens geldende methodologische regels beantwoord wordt, en die resulteert in een aantal aanbevelingen voor deze samenleving (of smaller: de beroepspraktijk).

Ik ben er trots op te horen dat mijn toehoorders net zo geïnspireerd raakten als ik. Ik verheug me al weer op de volgende presentatie. Tot gauw!