Het roer om

Soms kom je op zo’n punt in je leven; je staat stil, je kijkt om je heen en je vraagt je af: wat nu? Vind ik het nog leuk wat ik doe? Woon ik nog prettig? Werk ik nog fijn? Ben ik nog in balans? Je kijkt naar de opties en je maakt keuzes. Veel mensen gaan vervolgens door op de huidige weg, sommigen slaan een nieuwe weg in. Televisie programma’s zoals ‘Ik Vertrek’, ‘Het roer om…’ en ‘Grand designs..’ laten zien wat dit met mensen doet. Willen we allemaal stiekem niet eens ons leven radicaal omgooien? Ondertussen kijken we met veel afgunst – en een beetje leedvermaak – naar de wederwaardigheden van mensen die hun hart volgden en de grote stap zetten.

Bij het schrijven van dit blog heb ik gezocht naar onderzoek onder mensen die het roer willen omgooien. Het CBS stelt dat in 2008 ongeveer zes procent van de Nederlanders nadenkt over emigreren. Herhaling van dit onderzoek in 2015 laat zien dat de animo om te emigreren is afgenomen naar bijna vier procent (CBS, 2015). Waarom deze mensen weg willen? Als het niet voor werk is, dan zoeken ze rust, ruimte en natuur. Ook blijkt uit de cijfers dat werk als reden om te vertrekken aan belang heeft gewonnen. Er denken dus relatief minder mensen na over emigreren, maar vaker dan in 2008 doen ze dat om redenen van hun loopbaan. Het zoeken naar rust, natuur en ruimte wordt wel genoemd, maar niet als belangrijkste reden. Voor ons is dat anders.

Ook wij hebben voor deze keuze gestaan, een paar maanden geleden. Daar ging wel het een en ander aan vooraf. Ten eerste mijn gezondheid. Mijn schrijverij, de drukke baan aan de hogeschool en de hoge omloopsnelheid van projecten knaagden aan mijn gezondheid. Na een ‘wake up call’ besloten we dat we een meer uitgebalanceerd en gezonder leven willen. Ook voor JW veranderde er in korte tijd veel. Zo kan hij na 37 jaar militaire dienst binnenkort van zijn rust gaan genieten. Zijn hobby’s gaan uitoefenen. Ook speelt onze leeftijd een rol. Beiden halverwege de vijftig. Nu willen we nog eenmaal een groot project doen om vervolgens van het resultaat te gaan genieten. De omgeving reageerde wisselend op onze plannen. Sommige mensen waren wat bezorgd. Waarom weg gaan van de mooie, luxe woning? Waarom nu nog zo’n grote verandering? Anderen dachten enthousiast mee en maakten samen met ons plannen.

JW en ik hebben onze keuze op onze eigen wijze ingericht. Wij ‘vertrekken’ niet (althans niet naar het buitenland), maar we gooien wel het roer om. Dat doen we door van de stad naar het Zeeuwse buitengebied te verhuizen en een mooie boerenschuur te verbouwen tot woning. Rust, natuur en ruimte dus.

Tijdens de verbouwing zullen we wonen in de naastgelegen woning (nog even geen rust dus), die na afloop van ervan zal worden ingericht als gastenverblijf, voor familie en vrienden uit de Randstad. Op de nieuwe plek zal JW zijn hobby’s als tuinieren en bier brouwen kunnen uitbouwen. Zelf hoop ik voldoende inspiratie en creativiteit te vinden om nog lang boeken over praktijkonderzoek te kunnen schrijven. Ondertussen blijf ik me inzetten voor het hoger onderwijs in Zeeland en daarbuiten, als Dean aan de hogeschool, maar ook als gastspreker, als schrijver en hopelijk als inspirator van vele studenten en docenten.


Bron:
Centraal Bureau voor de Statistiek (2015, 6 februari). Animo voor emigratie gedaald. Verkregen op 28 oktober 2016 via https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/06/animo-voor-emigratie-gedaald.