Thuisblijvers 2017

Zoals jullie in mijn blog van november hebben kunnen lezen, hebben wij het roer omgegooid. We runnen nu een kleine hobby-boerderij met beesten, een groentetuin en een boomgaard. Bovendien wordt deze zomer onze verbouwde schuur opgeleverd, dus er is nog wat te klussen en in te richten. En alsof dat nog niet genoeg is, wil ik deze zomer maximaal tijd besteden aan mijn schrijfsels. Daarom hebben wij besloten om dit jaar niet op vakantie te gaan. En dat is - voor zover ik mij kan herinneren - slechts eenmaal eerder gebeurd, toen ik als student een zomerbaan had om mijn studie te betalen.

Voor mij als doorgewinterde reiziger voelt het vreemd, niet op vakantie. Alle hoeken van de wereld heb ik al gezien. Ik heb alleen gereisd en we zijn met z’n tweeën weggeweest. Soms wel vier of vijf keer per jaar. Dit jaar echter geen inpakbewegingen, geen treintickets of kaartmateriaal, geen hotelovernachtingen of fietsroutes, geen poezenoppas en zomergasten als wij niet thuis zijn. Het blijft stil. Of… moet ik zeggen rustig?

Ik vraag me af hoeveel mensen eigenlijk thuisblijven in de zomer. Zo wordt een zoekvraag geboren. Ditmaal levert inspectie van Internet een studie op die door I&O research is uitgevoerd. Zij zochten in 2015 uit hoeveel procent van de Nederlanders thuisblijft en waarom. Hun (forse) steekproef van n=8.975 wordt representatief geacht voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. De cijfers: in 2015 bleef 23% van de Nederlanders thuis en ging niet op vakantie. Redenen voor deze thuisvakantie zijn familieomstandigheden (overlijden, geboorte), verhuizing of verbouwing, maar ook geldgebrek of ziekte (I&O, 2015). Maar wist je dat van de groep die wel op vakantie gaat (77% dus) slechts een minderheid dat tijdens de zomervakantie doet, namelijk 33% van de vakantiegangers. Een snelle rekensom leert dus dat slechts een kwart van alle Nederlanders tijdens de zomermaanden vakantie viert: 0,77 x 0,33 = 0,25.

Een andere rekensom: van de 23% thuisblijvers geeft 28% aan het helemaal niet erg te vinden om thuis te zijn. Dat betekent dat 72% van de thuisblijvers het wel vervelend vindt: 0,72 x 0,23 is ongeveer 17% van alle Nederlanders.

Uit dit onderzoek moet ik constateren dat wij dit jaar ‘gedwongen’ thuisblijvers zijn. Dit vanwege de verbouwing en onze klusbewegingen. In het onderzoek van I&O Research staat deze reden onder de ‘gedwongen’ thuisblijf-argumenten. En ik moet je bekennen, ik moest even slikken toen ik de doorlooptijden van onze aannemer zag en we onze planning voor de zomer doornamen. Dat gevoel verdween echter snel. We hebben een heerlijk landgoed, we werken aan onze toekomst op de boerderij, ik heb alle tijd om me aan mijn schrijfwerk te wijden en er is van alles te doen in Zeeland. Vervelen hoef je je niet, koffers pakken ook niet. Bovendien bevinden we ons in goed gezelschap: mensen die al zijn geweest, die nog moeten, die geen zin hebben, die deze zomer andere bezigheden hebben en die het thuis fijn vinden.

Begrijp me niet verkeerd: als je rekent op vakantie en het kan om wat voor reden dan ook niet doorgaan, dan is dat helemaal niet prettig. Zeker als je erg aan rust en verandering van omgeving toe bent. Wij maken echter van de nood een deugd en we genieten van ons huis in de Zak van Zuid Beveland.

Misschien ga je ook niet met vakantie? Baal je ervan dat je thuis moet blijven of geniet je van je eigen huis? In ieder geval wens ik je toe dat je tot rust komt, of het nu thuis is of elders, en dat je na de zomer weer met hernieuwde energie kunt beginnen.

Een zomergroet vanuit Ovezande! Wil je de gegevens gebruiken als voorbeeld in de les?

Hier is de bron: I&O Research (2015). Thuisblijverspeiling; op vakantie gaan en thuisblijven in 2015. Verkregen via http://www.ioresearch.nl.