In oktober vorig jaar luidde mijn blog ‘het roer om…’. Ik vertelde over de verhuizing van de stad naar het platteland en onze zoektocht naar balans. Nu, bijna een jaar later, is het tijd om deze balans op te maken en jullie op de hoogte te brengen van onze vorderingen. Zowel privé als zakelijk.
Na onze verhuizing in januari, is de (ver)bouw in maart van dit jaar gestart. We wilden duurzaam bouwen, dus het was enig gepuzzel om alle subsidieregelingen boven tafel te krijgen en de aanvragen te doen. Er is een woud aan informatie, websites, balies, subsidieverstrekkers en aanbieders. Bovendien werk je met een aannemer en een architect en die hebben ook zo hun suggesties. Het was dus een hele toer de beste oplossing en de juiste regeling te kiezen.
Zoals jullie van mij gewend zijn, ga ik meestal op zoek naar onderzoeksvoorbeelden over een van de onderwerpen van mijn blog; ditmaal over de samenwerking tussen (overheids)instanties omtrent duurzaam bouwen. En die zijn er: er is onderzoek gedaan naar samenwerking in duurzaam bouwen, en naar draagvlak voor duurzame maatregelen in gemeentelijke en andere overheden. Met name draagvlakstudies (zowel Delphi-, als actie-onderzoek, soms ook ontwerpgericht) zijn te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens naar het kennisprogramma Duurzaamdoor. Of naar de infographic over duurzaam wonen (in het Engels) van Bouwwereld. Dankbare voorbeelden voor de onderzoeksdocent!
Ook was het beslist een uitdaging om een twee eeuwen oude schuur duurzaam te verbouwen. In een soort open benadering (je kent het wel uit kwalitatief onderzoek: veel keuzes worden tijdens het project gemaakt). Er was wel een aantal uitdagingen, zoals het leggen van de oorspronkelijke, oudhollandse dakpannen in samenspraak met zonnepanelen en dakisolatie, het regelen van een goede afvoer in een systeem van oude putten en dijken, het maken van een dakconstructie die duurzaam is en het oude balkenplafond laat zien en het installeren van een warmtepomp in deze voormalige schuur. Maar … het is gelukt en het resultaat is prachtig.
In het blog van oktober vorig jaar schreef ik over inspiratie, creativiteit en mijn inzet voor het hoger onderwijs en praktijkonderzoek in Zeeland en daarbuiten. Toen deed ik dat als Dean aan de hogeschool. Vanaf 2 oktober komt ook daar verandering in: ik start dan mijn eigen onderzoeksconsultancy en werk voortaan als onafhankelijk senior onderzoeksconsultant. Met deze consultancy verzorg ik onderzoeksadvies en -begeleiding, workshops en lezingen, en geef ik (korte) cursussen over onderzoeksmethoden. Voor mij is dit een logische stap naar nieuwe balans en creativiteit; terug naar de inhoud. Ik verheug me erop jullie te ontmoeten, als schrijver, als onderzoeker, maar zeker ook als inspirator van vele studenten en docenten.
Er is natuurlijk ook een volgende stap in de plannen: na het afronden van de grote verbouwing en het starten van de consultancy gaan we de boerenwoning opknappen en de tuin aanpakken. De boerenwoning wordt ons logeerhuis en op termijn onze research retreat. Daar willen we een plek aanbieden voor onderzoekers die in alle rust aan hun papers, analyses en onderzoeksvoorstellen willen werken. Eventueel voorzien van mijn begeleiding. Deze plannen zijn nog pril, maar ik houd jullie op de hoogte!
Nieuwsgierig geworden? Bezoek mijn nieuwe website www.onderzoeksconsultant.nl (of de Engelse versie op www.researchconsultant.eu) of neem contact op voor een oriënterend gesprek. Ook op Facebook ben ik te vinden, onder onderzoeksinspiratie.
Ik hoop jullie snel te spreken!
Bronnen: www.duurzaamdoor.nl en www.bouwwereld.nl .