Zo noemen de Zeeuwen het ophalen van herinneringen. En… dat doen we massaal aan het eind van het jaar. Jaaroverzichten, top2000 (of een variant daarvan), de beste sporter, het beste boek en ga zo maar door. Zelfs De Volkskrant van vandaag (23 december 2017) doet eraan mee met een overzicht van alle ‘beste’ en andere overzichtsinformatie.
Ik ben er niet zo van, van al die jaaroverzichten. Meestal sla ik ze over. Toch dienen ze een bepaald doel. Ze plaatsen jouw eigen wereld en de ontwikkelingen in je directe omgeving in perspectief. Hoe vaak denk je niet: 'Is dat al weer begin van het jaar geweest? Wat gaat de tijd snel'. Graag fris ik je geheugen nog wat op:
- Weet je nog, de op een-na langste kabinetsformatie?
- Het meest misleidende product was een maisbrood zonder maismeel.
- De meest bezochte stad in 2017 was Bangkok (wie was er niet).
- De warmste dag op 19 juni en de koudste dag op 8 januari. Overigens zijn deze extremen gemeten in gemiddelde temperatuur over de hele dag.
- Wist je dat Ed Sheeran ruim 1,5 miljoen keer is gestreamd op Spotify? Met het nummer ‘shape of you’.
- Herinner je je nog de prachtige finale van het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal?
- Treurig voor alle treinreizigers was 5 januari de dag met de meeste (en langste) storingen, namelijk 234 uren.
Mijn eigen jaar was pittig, met veel hoogte- en dieptepunten. Het gekke is dat je van zo’n jaar veel leert (meer dan wanneer er niet veel was gebeurd) en dat ik er toch goed op terugkijk:
- In januari kregen we de sleutel van ons kleine landgoed met boerderij, veel dieren en te verbouwen woonschuur
- In maart begon de verbouwing en die liep maar een maand uit tot de oplevering eind augustus. Wel vielen de opleverpunten erg tegen (sommigen spelen nu nog een rol).
- Ik leerde in snel tempo hoe je een stuk land moet bewerken en oogstte tussen maart en augustus nagenoeg al onze groenten van eigen tuin.
- Ook leerde ik hoe je jam en gelei moet maken, dessertsaus, appelcompote, augurken en courgettes in het zuur, bessen-brandewijn en ga zo maar door.
- We lieten voor het eerst in lange tijd een vakantie schieten omdat er thuis teveel werk was.
Ook mijn loopbaan kende grote veranderingen:
- Ik stopte met mijn functie als DEAN aan de hogeschool.
- Ik had even tijd nodig om mijn eigen bedrijf te starten, maar op 2 oktober was het zover.
- Gelukkig wist men mij snel te vinden en met opdrachten voor onderzoeksteams, hogescholen, onderzoeksbureaus en afstudeerders.
Geen terugkijken zonder vooruitkijken. De toekomst ziet er goed uit: komend jaar hopen we onze boerderij zover klaar te hebben dat we onderzoekers kunnen ontvangen in onze onderzoeksretraite Langs Binn’n deu, wat zoveel betekent als ‘achterom’ of ‘omweg’. We willen schrijvers en onderzoekers de rust bieden die ze nodig hebben om hun documenten, voorstellen, verslagen en boeken te schrijven, te overleggen in kleine teams en ik sta ze met raad en daad bij als dat nodig is. Ik houd jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.
Ook komt in februari een nieuwe druk van mijn boek uit, opnieuw vormgegeven en ik verheug me daar enorm op. Op 25 januari (2018) houd ik een presentatie hierover bij de Hogeschool Leiden. Je bent er van harte welkom. Ook staat er in maart weer een docentendag in de planning. Ben je docent onderzoeksvaardigheden? Dan ontvang je tijdig een uitnodiging.
Daarnaast breidt mijn consultancy zich langzaam maar zeker uit, met een paar mooie opdrachten, veel samenwerkingsinitiatieven en goede vooruitzichten.
Ik heb er zin in. Wil je meer weten over mijn activiteiten, of contact opnemen over mogelijke samenwerking? Of heb je een vraag over onderzoeksbegeleiding, een workshop of presentatie? De meest recente informatie vind je op mijn website in het Nederlands of in het Engels.
Ik wens jullie alle goeds voor het komende jaar, veel balans en mooie dingen en vooral veel leerzame momenten.