Als auteur en onafhankelijk onderzoeker ben ik op allerlei sociale media actief. Zo weet iedereen mij te vinden en dat vind ik bijzonder leuk. Laatst ontving ik een artikel van een collega-onderzoeker met het bijschrift 'misschien iets voor je blog'. Over social media, over leeftijd. Ik voelde me zeker aangesproken en aangespoord om daar iets over te schrijven.

Wist je bijvoorbeeld dat van alle jongeren 99% (100% is ook zowat) social media gebruikt, meestal een aantal uren per dag? Populair daarbij zijn vooral Snapchat en Instagram. Zelf gebruik ik Facebook, Twitter, WhatsApp (en LinkedIn, maar dat is een zakelijk netwerk). En daar is de teerling geworpen: ik ben oud! Ik gebruik Facebook en dat is definitief verbannen naar het 50-plus legioen.

Maakt mij dat oud? Mijn voorkeur voor Facebook? Volgens de laatste resultaten van het CBS wel. Social media-gebruik onder ouderen neemt met rasse schreden toe, vooral via Facebook. Volgens mijn studenten ook. Ze lachen besmuikt als ik ze vertel wat ik op Facebook heb gepost (maar ze kijken toch even). 

Volgens de resultaten van het CBS neemt het social media-gebruik vooral toe vanaf 55 jaar. Tussen 55 en 65 jaar is dat in één jaar tijd toegenomen van 87,9 tot 83,6% en vanaf 65 jaar van 54,7 tot 63,9%. De grootste toename is te vinden onder 75-plussers, in een jaar tijd van 22 naar 34,5%.


Met mijn moeder (nu respectabel 85 jaar) klets ik even dagelijks online bij, nog afgezien van de telefoontjes en bezoekjes (die blijven). We wisselen foto’s uit (voornamelijk van de kleinkinderen en onze verbouwing) en websites. Afspraken worden gewoonlijk ook via Internet gemaakt. Daarnaast is de krant online en de TVgids. De kerkdienst en de dokter. De boodschappen en de bibliotheek.

Zelf ben ik wat twijfelachtig over al die resultaten. De krant kopt dat ‘zelfs ouderen’ nu de weg naar social media hebben gevonden. Alsof dat bijzonder is. We worden ouder, en de vergrijzing kent een logische trend naar het inlijven van innovatie en vernieuwing. Zo gek is het dus niet dat ‘ouderen’ in toenemende mate social media gebruiken. En, wat is ‘oud’ eigenlijk in deze vergrijzende samenleving. Is vijftig niet het nieuwe veertig?

Ik zucht en trek mijn hardloopschoenen aan. Vandaag staat een korte duurloop op het programma, om snelheid te maken. Met de Tien Mijl van Antwerpen in het verschiet start ik mijn running-app op: het sociale netwerk voor hardlopers. Ik deel mijn looptijden, twijfels en triomfen. Via social media. Als vijftiger. Hoezo oud? Je bent toch nooit te oud…?

 

Bron:
CBS (2017). Steeds meer ouderen op sociale media. Verkregen op 5 februari 2018 via https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/52/steeds-meer-ouderen-op-sociale-media.