Als we gaan reizen bereid ik me altijd goed voor. Ik ‘scan’ als het ware de plaats van bestemming, kijk wat de grootste bron van inkomsten is, hoe de samenstelling van de bevolking is, hoe het klimaat in die regio is. Als je, net als ik, gek bent op cijfers, tabellen en grafieken, dan herken je dit onmiddellijk. Dus, als we naar Lissabon gaan voor een stedentrip, dan weet ik al hoeveel inwoners de stad heeft (2,9 miljoen), dat het klimaat wordt beïnvloed door de warme Golfstroom en dat het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten is. Ook zoek ik de leukste en hipste wijken alvast op, de lekkerste eettentjes en de gezelligste barretjes. De mooiste musea en de beste wijnroute.

Wist je dat zulke informatie ook over onze eigen regio bestaat? Neem bijvoorbeeld Zeeland: verschillende websites verstrekken gegevens over onder andere demografie, gezondheid, economie, leefbaarheid, onderwijs, tot op postcodedetail. Voorzien van mooie tabellen en grafieken die je zelf kunt selecteren. Ben je docent onderzoeksvaardigheden? Dan bieden deze websites ontelbaar vele voorbeelden die je in de cursus kunt gebruiken.Voor Zeeland noem ik twee mooie voorbeelden:

  1. De Zeeuwse Databank (zeeland.databank.nl). Op een groot aantal onderwerpen kun je percentages of tellingen opvragen, die dan per gemeente of per regio worden gepresenteerd. Vervolgens kun je deze tellingen in een tabel of grafiek naar keuze samenvatten. De resultaten kun je in een presentatie zetten. De bron voor deze data zijn het Zeeuwse (ZB) Planbureau en het CBS.

   1. De Zeelandscan (zeelandscan.nl). In het dashboard op deze website wordt specifiek ingezoomd op leefbaarheid en gezondheid in Zeeland. Dit in samenwerking met onder andere de GGD. Op een groot aantal onderwerpen kun je gegevens inzien, en per postcodegebied in beeld brengen, bijvoorbeeld over gezondheid, veiligheid, sport en bewegen en ga zo maar door. Maar er is meer: via de tab ‘externe bronnen’ wordt verwezen naar de herkomst van deze gegevens. Daar vind je nog meer data, dashboards, bestanden en bronnen. Ook weer in de les te gebruiken of in de cursus in te zetten.Er zijn vast ook zulke websites in jouw provincie. Relevante voorbeelden, dichtbij huis. Die doen het goed bij studenten. Succes met de laatste loodjes op school en voor straks een fijne zomer!  

 

Bronnen:

https://zeeland.databank.nl/dashboard/Demografie--bevolking--cgd9xjdifhaYfgg/

https://www.zeelandscan.nl/dashboard/gezondheid--c635857030515811852/