Komkommertijd

Het is komkommertijd. Hier in Ovezande neem ik dat letterlijk. Op de foto's zie je de komkommerplanten in onze kas. We hebben nu al minstens dertig (!) komkommers geoogst, maar er komen er nog tientallen aan. Die hoeven we voorlopig niet in de winkel te halen.

Het begrip ‘komkommertijd’ is rond 1700 ontstaan, toen de adel ’s zomers de stad ontvluchtte naar het platteland, zo ongeveer tijdens de oogst van de komkommers (Wikipedia, 2018). Het begrip wordt ook wel gebruikt om de slappe tijd aan te duiden als overheden, scholen en politici met vakantie gaan en er weinig te melden valt. Eerst is het enorm druk, want iedereen wil voor de vakantie zijn projecten klaar hebben, of in ieder geval op een bepaald punt. Stress, gauw nog een afspraak, presentaties, borrels, barbecues. Daarna: vakantie. Uitgeteld op een strandbed zakken, in een hangmat tussen de bomen met een goed boek, lange zomeravonden op het terras met een glas rosé.

Ook in de media is het komkommertijd. Berichten over mensen die al 55 jaar naar dezelfde camping gaan sieren de voorpagina van ons dagblad (Kesteloo, 2018). Gestolen fietsen, zomerfeesten (veel Concert at Sea) en de tarieven van de ferry zijn het gesprek van de dag. Niks G7-top, strapatsen van Trump en de Brexit, en conflicten in politiek Duitsland. Dat kan wachten. Nu eerst relaxen. België aanmoedigen bij de WK en de Tour volgen.

Ik werk deze zomer door, zij het op halve kracht. Dat wil zeggen dat ik gewoon mijn opdrachten doe, voor afspraken naar de Randstad reis en analyses draai. Dat het komkommertijd is kan ik goed merken: mensen zijn niet bereikbaar, er zijn nauwelijks teambesprekingen en ik ontvang veel afwezigheidsmeldingen. Het geeft mij ook wat extra ruimte om bij te lezen, me voor te bereiden op het (weer) drukke herfstseizoen. Verder werk ik heerlijk in de tuin, verzorgen we de kippen en de schapen. Omdat we in Zeeland wonen voelt het hier al snel als ‘vakantie’, zeker als we ’s middags naar het strand fietsen, of nog even de boulevard doen in Vlissingen.

Je ziet dat het ‘thuisblijven’ een soort trend aan het worden is (De Rek, 2018). Er is ook al een woord voor: staycation. Je hoeft geen koffers te pakken, geen wachtrijen bij de trein of het vliegtuig, geen stress voor vieze hotelkamers, overboekingen, slecht weer. Geen chagrijn na terugkomst (Veenhoven e.a., 2009). Geloof me, ik reis erg graag. Dat doe ik dan ook vaak voor mijn werk. In de zomer thuisblijven is meer ontspannen dan nog een keer op reis.

Bij de bakker vanmorgen enkel mensen op slippers, een grote ijsco voor de deur van de snackbar.

Een heerlijke zomer!

 

Bronnen:

Kesteloo, M. (2018, 12 juni). Al 55 jaar dezelfde stek op camping in Oostkapelle. PZC.
Nawijn, J., Marchand, M., Veenhoven, R. & Vingerhoets, A. (2010). Vacationers Happier, but Most not Happier After a Holiday. Applied research in quality of life, 5, 35-47. DOI 10.1007/s11482-009-9091-9.
Rek, W. De (2018, 3 juli). Een pleidooi voor de staycation: blijf gewoon lekker thuis. De Volkskrant.
nl.wikipedia.org/wiki/Komkommertijd.