Kinderen en wetenschap

Dit weekend hadden wij de kleinkinderen op bezoek. Wij hebben er twee: een meisje van bijna zes en een jongen van ruim drie. Dat is altijd weer genieten: in de tuin spelen, schommelen, naar de beesten op onze boerderij, spelen met de racebaan, tekenen en verhaaltjes lezen. En natuurlijk het hele weekend vragen beantwoorden?

Oma, waarom zit aan eieren een punt? Waarom slapen poezen de hele dag? Hoe komt het dat paprika's rood worden? Hoe groot kunnen schapen worden? Pfff, we blazen uit als ze vertrokken zijn, maar we denken met een glimlach terug aan het weekend.

Op zoek naar boekjes om te kunnen voorlezen kwam ik via een vriendin het boekje Ada Dapper, Wetenschapper tegen, geschreven door Andrea Beaty & David Roberts en zojuist verschenen bij Uitgeverij Nieuwezijds (2018, vertaald door Edward van de Vendel). Daar word ik nou blij van: een boekje over onderzoek, geschreven voor jonge kinderen. Met nieuwsgierige vragen en interessante antwoorden. Een boekje waar ook ouders nog iets van kunnen leren. En dan de illustraties: zo leuk.

Kijk, ik vind het een goed idee om kinderen zo vroeg mogelijk vertrouwd te maken met onderzoek, in welke vorm dan ook. Immers, ze kunnen al hun nieuwsgierige vragen beantwoorden door zelf op onderzoek uit te gaan. En als ze het antwoord dan vinden, al dan niet met hulp van de juf of de ouders, dan leren ze de voldoening van het zelf ontdekken. Ze merken dat het zelf onderzoeken van dingen veel leuker is dan vragen en antwoord krijgen.

Wist je dat men in sommige landen al op zesjarige leeftijd op school met onderzoek en statistiek begint? Met behulp van hele simpele opdrachten wordt jonge kinderen geleerd om nieuwsgierig te zijn, om hun vragen zelf te onderzoeken en om hun oplossingen met elkaar te vergelijken. Zo leren ze betrouwbaar te werken, ze leren vroeg cijferen en ze leren analytische vaardigheden aan. Ook leren ze in teams te werken, naar elkaar te luisteren en te presenteren. Dat zijn een kostbare vaardigheden die ze nooit meer verleren. Ik zeg: doen! Ondertussen blader ik door het boekje van Ada Dapper. Ik verheug me op de komende logeerpartij.