Schrijfwerk

Het is deze dagen druk met schrijfwerk. Leuk om te doen en momenteel heb ik daar ook tijd voor. Er zijn twee grotere opdrachten klaar en ik heb momenteel alleen een paar kleine klussen. Tijd genoeg dus voor het schrijfwerk.

Dit jaar is dan ook een productief jaar. Allereerst presenteer ik met trots de nieuwe druk van Doing Research, de vijfde alweer. In full colour, met een prachtig nieuw kaft. Ik hoop dat jullie ‘m ook mooi vinden. Deze Engelse versie volgt de lijn van de Nederlandse en is de vertaling van de zesde druk. Ook de website is vertaald, de poster en alle bijbehorende documenten.Het boek wordt op veel Engelstalige opleidingen gebruikt, en ook in het buitenland is het populair. Toch leuk om te weten dat een hele generatie studenten met je boek onder de arm loopt.

Daarnaast – dat wisten jullie al – ben ik bezig met een handleiding voor een methode van kwalitatieve analyse. Deze methode, Thematische Analyse, is een vereenvoudiging van de Gefundeerde Theoriebenadering en ik vind ‘m goed geschikt voor afstudeerders in het hoger onderwijs en voor beginnende onderzoekers. De voorpret is ook al begonnen met een aantal workshops en presentaties over de methode. Vergis je niet: kwalitatieve analyse is lastig en complex. Dat heeft te maken met het gegeven dat er geen ‘goede’ en ‘foute’ antwoorden mogelijk zijn, en dat de onderzoeker actief onderdeel van het onderzoek is. In een open benadering. Dat maakt analyseren lastig en het dwingt je om je kwalitatieve materiaal meerdere malen te doorlopen.

Met een handleiding over Thematische Analyse wil ik proberen dat proces duidelijk en transparant weer te geven, voorzien van duidelijke voorbeelden. En ook bij het schrijven van de handleiding loop ik tegen de complexiteit van de materie op.

Het boek komt dit najaar op de markt. Daarmee is mijn serie boeken over onderzoek aardig compleet. Wordt vervolgd dus…

Ten slotte werk ik aan de derde druk van Statistiek in Stappen. Ook dat is een heel proces. Eerst gaat een externe reviewer door het materiaal heen en krijg ik een lijst met aanpassingen en voorstellen. Dan loop ik zelf een aantal malen door de tekst om deze vervolgens, voorzien van de wijzigingen, in te leveren bij de redacteur. Deze druk is naar verwachting voor het begin van het nieuwe studiejaar beschikbaar. Ook hier een mooie kaft, in de nieuwe lijn van Boom Uitgevers. Iets om trots op te zijn.

De bekendheid van Wat is onderzoek?, de interesse voor onderzoek en voor het begeleiden ervan, leiden momenteel tot vragen van hogescholen. Ik verzorg workshops, presentaties, intervisiesessies, afstudeerbegeleiding, docentprofessionalisering en advies bij het ontwerp van het onderzoekscurriculum. Vorige week nog was ik bij de Hogeschool Zuyd waar we twee inspirerende bijeenkomsten hadden over het beoordelen van afstudeerscripties, over het proces van praktijkonderzoek en over kwalitatieve analyse.

Wil je meer weten over mijn werk, neem dan gerust contact met me op. Op mijn website www.onderzoeksconsultant.nl vind je de contactinformatie.

Tja, en als al het werk dan gedaan is, ligt daar de tuin te wachten, wieden, planten, zaaien, water geven en oogsten, natuurlijk. Never a dull moment.

Tot de volgende keer, Nel