Festivals!

Het zomerseizoen is begonnen. En dat betekent: festivals. Omdat wij in Zeeland wonen hebben we vaak Studio Brussel opstaan. Deze radiozender is heel actief in het promoten van alle Vlaamse festivals en dat betekent dubbelpret.

Van alle provincies heeft Zeeland de minste festivals, maar dan worden de ‘kleintjes’ niet meegerekend. Wij gaan dus graag naar Klomppop, Vestrock of het Muziekfestival in Nisse. Grote festivals vermijden we een beetje, want daar is het ons toch te druk met over het algemeen meer dan 70.000 bezoekers.

Naar festivalbezoek en -gedrag is ook onderzoek gedaan (Response, n.d.). Tel je de kleintjes niet mee, dan organiseert Nederland zich toch suf met 688 festivals, en de grootste festivaldichtheid in Noord- en Zuid-Holland. Daar zit je dus goed.

De festivalmarkt ontwikkelt zich snel, zo blijkt uit het onderzoek. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen festivals die toegang heffen en vrij toegankelijke festivals. Vooral de eerste groeit snel, van een bereik van 774 festivals in 2013 tot 954 in 2017, een toename van ruim 19% in vier jaar tijd. En waar festivals zijn geven mensen geld uit. Aan toegang, verblijf, vervoer, eten en drinken.

Op de website van het onderzoeksbureau vind ik een mooie factsheet, in de vorm van een infographic. Prachtig materiaal om in de les te gebruiken, als voorbeeld van good practice voor studenten die hun onderzoek gaan presenteren. Jammer genoeg, heb ik de methode van het onderzoek niet kunnen achterhalen. Er moet veel geld worden neergeteld voor de resultaten en dat is het voor mijn blog niet waard. Het blijft dus bij een infographic. Maar wel een mooie.
Er vallen een paar zaken op:

  • De Factsheet heeft als jaartal 2018 meegekregen, maar de cijfers zijn uit 2017. Dat geeft wat verwarring in een poging om actuele data te presenteren;
  • Van de vijf grote sponsors vertegenwoordigen drie een biermerk;
  • De gecombineerde grafiek geeft informatie over het aantal bezoekers in de maanden van 2017 en het aantal festivals. Geen schokkende informatie als je je bedenkt dat meer festivals waarschijnlijk gepaard gaan met grotere bezoekersaantallen. Hier had ik liever het bezoekersaantal per festival gezien.

Zeeland bungelt onderaan als het gaat om het aantal festivals dat worden georganiseerd. Weet dat het hierbij om grote evenementen gaat. Vind je kleine festivals ook leuk, dan moet je zeker in Zeeland zijn. Naast muziek, film- en theater zijn er kunst- en klassieke festivals. Alles kleinschalig, maar voor elk wat wils.

Fijne zomer, Nel

Bron afbeelding
Response (n.d.). Festivalbezoekers verspreiden zich steeds meer over hele land. Verkregen op 31 mei 2019 via https://respons.nl/category/uitgelicht/monitoren/festival-monitor/.

Overige bronnen
Gijsel, R. Van (2019, 30 mei). Nederland is wereldkampioen festivals vieren en daar moeten we trots op zijn. De Volkskrant.