Tweehonderdduizend exemplaren

De titel van dit zomerblog maakt me trots. Hoe dat komt? Er zijn 200.000 exemplaren van Wat is onderzoek? verkocht! Fantastisch toch?

De eerste druk verscheen in 2004. Ik was tevreden: schrijven maakt onsterfelijk en ook al zouden we niet veel verkopen, die titel stond. Het liep echter een beetje anders. Allereerst werd vrij snel het 5.000ste boek verkocht, toen 7.500 en daarna liep het snel op naar 50.000. Bij het 100.000ste exemplaar werd, om dit te vieren, een heel leuk symposium gehouden in de Burgerzaal van het oude stadhuis van Middelburg, dat was in 2012. Maar ja, wat doe je dan, je kunt niet iedere 10.000 exemplaren vieren. Dus dan maar aan de kwaliteit gewerkt, nieuwe drukken gemaakt, een online tool, nieuwe examenvragen en een docentenhandleiding. Inmiddels werd ik veel gevraagd voor lezingen en workshops. Dat doe ik nog steeds ontzettend graag. Het contact met studenten, docenten, ontwikkelaars en begeleiders is altijd erg inspirerend en boeiend.

Nu, zeven jaar na de 100.000, nadert dus het 200.000ste exemplaar. Reden voor nog eens een feest? Ditmaal pakken we het anders aan: met artikelen en een portret in de krant, met een clip, met een leuke actie vanuit de uitgever. Bij de zomerse aankoop van het boek maak je namelijk kans op een prijs. Er worden abonnementen verloot op een SWAP-fiets: je weet wel, zo’n ruilfiets waarmee je in iedere studentenstad terechtkunt.

Daarnaast –  zeg maar de hoofdprijs –  maak je kans op een advies van mij over je onderzoeksproject. Dus ga je afstuderen en ga je mijn boek gebruiken? Koop dan nu een nieuwe druk en maak kans op persoonlijke tips van mij over je afstudeerproject. In deze clip kondig ik de actie aan. Leuk toch?

Ondertussen verloopt de zomer hectisch. Er is veel te doen op de onderzoeksconsultancy. Geen lome middagen, met de tenen in het zand, verre reizen, of interessante musea. Die liggen nog in het verschiet. Twee nieuwe drukken verschijnen er: de vijfde druk van Doing research en de derde van Statistiek in stappen. Daarnaast schrijf ik een heel nieuwe handleiding over thematische analyse. Deadlines in juli en augustus.

Verder gebruik ik de zomer om de opdrachten voor het najaar voor te bereiden en mijn administratie op orde te krijgen, een nieuwe computer te installeren en een extra werkplek in te richten. Dat laatste is nodig om rustig te kunnen overleggen en ervoor te zorgen dat het leven op de boerderij gewoon door kan gaan.

Gelukkig is er toch een beetje tijd om ook van de tuin te genieten en te ontspannen. Het is warm (heet soms) en de omgeving is prachtig. Ik kijk uit naar eind augustus. Eindelijk kunnen we dan een weekje weg, lekker fietsen in Normandië en Bretagne. Ik kan bijna niet wachten.

Wil je meer weten over de actie voor het 200.000steexemplaar? Of over thematische analyse? Wil je een workshop aanvragen, of een begeleidingstraject? Is de opleiding op zoek naar advies en begeleiding bij het inrichten van het afstudeertraject? Gewoon even bellen of mailen. Ik zie je snel!