Bijzonder verhaal

Ditmaal wil ik je een bijzonder verhaal vertellen. Het verhaal van Bob Offereins. Sinds tien jaren is hij bijna blind aan beide ogen: hij kan nog slechts 8% zien. Hij werd totaal onverwacht getroffen door een erfelijke oogziekte – een ‘gen-foutje’, zoals hij me zelf vertelde.

Toen zijn oogziekte zich openbaarde, was Bob student en hij moest zich snel aanpassen aan de nieuw ontstane situatie. Dat lukte wonderwel. En – doorzetter als hij is – momenteel studeert hij wederom, ditmaal een specialisatie op zijn eerdere opleiding: integratieve psychotherapie aan de gelijknamige Academie in Amsterdam. Hij zit in het tweede jaar van zijn opleiding en daar staat praktijkonderzoek op het programma. En… je snapt het al, op de boekenlijst staat Wat is onderzoek?. Het is op dit punt dat onze wegen zich kruisten, want de vriendin van Bob stuurde me een LinkedIn-verzoek met een korte toelichting: ze leest Wat is onderzoek? voor aan Bob! Nieuwsgierig geworden naar de achtergrond van die mededeling zocht ik contact en zodoende ken ik Bob zijn bijzondere verhaal.

Wat is onderzoek? is nou niet direct een voorleesboek. Lesstof over praktijkonderzoek wordt vaak als ‘taai’ ervaren en veel tekst leest niet echt als een spannende roman. Ik heb geprobeerd de tekst zo toegankelijk mogelijk te schrijven en dat lijkt goed te zijn gelukt. Ik vind het heel bijzonder dat het boek voorgelezen wordt. Bob en zijn vriendin bestuderen het boek samen en zij leest hem de delen voor die hij zelf niet kan lezen.

Met dit verhaal heb ik contact gezocht met de uitgeverij. Vanaf vandaag kan Bob in ieder geval beschikken over het e-boek. Dat e-boek staat op www.bookshelf.nl, waar studenten met een account de beschikking hebben over al hun digitale materiaal. Dat geeft de mogelijkheid om tekst en figuren heel erg uit te vergroten, zodat het toch mogelijk wordt om ze te zien en te leren begrijpen. Daarnaast hebben we afgesproken dat we af en toe telefonisch gaan overleggen over vragen die Bob naar aanleiding van de tekst heeft. Dat heeft twee voordelen: hij krijgt de uitleg die hij zoekt en ik krijg inzicht in vragen die bij studenten leven. Zo kan ik in een volgende druk nog beter aansluiten bij de wereld van de student.

Op zijn website (www.boboffereins.nl) schrijft Bob dat het belangrijk is om het verschil te maken en om de kracht van kwetsbaarheid te laten zien. Dat kun je merken aan zijn werkwijze als inspirerende coach. Ik denk dat dit komt omdat Bob zelf het voorbeeld is van deze kracht, en met zijn verhaal is hij wellicht een voorbeeld voor vele anderen. Petje af, Bob en veel succes met je studie.