Goede voornemens voor 2020

Waarschijnlijk wist je het al: de meeste goede voornemens belanden halverwege de maand januari in de prullenbak. Of het nu stoppen met alcohol is, zoeken naar een betere balans tussen werk en privé, eindelijk dat artikel afmaken of drie kilo afvallen − de meeste goede voornemens halen het eind van de maand januari niet. Hoe dat komt? Daarvoor zijn een aantal redenen te geven: je plannen zijn niet concreet genoeg, er is geen deadline, of je hebt niet voldoende steun gezocht.

En daar storten coaches en trainers zich graag op: timemanagement, business development, persoonlijke groei en ga zo maar door. Allemaal gebaseerd op de frustratie dat je goede voornemens maar niet van de grond komen.

Zelf maak ik onderscheid tussen plannen en voornemens. Bij voornemens denk ik meer aan algemene gedragsveranderingen, zoals minder snoepen, meer ontspanning en zo. Dat blijft vrij vaag, maar het is wel goed om daar op gezette tijden over na te denken. De jaarwisseling is zo’n moment.

Daarnaast maak ik plannen, zowel privé als zakelijk. De privé-plannen hebben te maken met de verbouwing van het huis en het inrichten van de tuin, de vakantie en grote aankopen als een auto of een nieuw tuinhuisje. Zakelijke plannen betreffen mijn opdrachtenportefeuille, investeringen, de verbouwing van mijn kantoor, plannen voor samenwerking met andere instellingen en personen en de focus op een specifieke discipline of onderwerp. Ik kijk eerst terug naar wat ik bereikt heb en plan dan vooruit op de korte en wat langere termijn. Systematisch en met een deadline.

En dit jaar? Binnenkort verschijnt mijn nieuwe boek over Thematische Analyse, en er komt misschien een Engelse vertaling van mijn werk Statistiek in stappen. In februari start ik met het project ‘Talent naar de Top’, over vrouwen in topfuncties. Verder begeleid ik weer een aantal studenten en doe ik onderzoek in Zeeland, in samenwerking met gemeenten en verschillende andere instellingen in de provincie. Ook werk ik weer samen met hogescholen, adviseer ik bij accreditatie en geef ik gastcolleges en workshops. Allemaal samenwerkingen die weer input en inspiratie opleveren voor mijn publicaties.

Kortom, ik zie het wel zitten met 2020? Jij ook? Wellicht spreek ik je binnenkort, op de Docentenmiddag Onderzoeksvaardigheden in Utrecht (19 maart) of bij een van de presentaties of workshops die ik verzorg. Tot gauw en (een beetje laat misschien) ik wens je een voorspoedig, gezond en succesvol 2020!

 


Wil je meer lezen over onderzoek naar het succesvol behalen van je voornemens? Het artikel van Harman & Bosak geeft een aantal interessante verwijzingen naar onderzoek (2019). 

Harman, B. & Bosak, J. (2019, 31 December). Five rules from psychology to help keep your new year’s resolutions. The Conversation. Verkregen op 13 januari 2020 via http://theconversation.com/five-rules-from-psychology-to-help-keep-your-new-years-resolutions-128816