Anders dan anders is dit jaar de zomer: veel mensen hebben hun vakantieplannen gewijzigd. Ze gaan niet naar het buitenland, gaan maar kort weg of ze blijven helemaal thuis. Ook voor mijn werk betekent dat: deze zomer geen ‘komkommertijd’; het opdrachtenwerk en het begeleiden van studenten gaat onverminderd door.
Zo begeleid ik een student die de opleiding social work afrondt. Voor haar onderzoek deed zij een aantal interviews en zette een enquête uit. Ik help haar onder meer bij de analyse en de verslaglegging. Afgelopen week hadden we weer een afspraak, natuurlijk online. Ze had een aantal vragen opgesteld zoals ‘trek ik wel de juiste steekproef’, ‘hoe beschrijf je de resultaten van je analyses’, ‘heb je een voorbeeld van een logboek voor mij’, ‘hoe deel ik mijn onderzoeksverslag in’. De antwoorden op veel vragen staan in Wat is Onderzoek?, maar soms is het handig om een extra toelichting te krijgen, een uitleg van net een ander voorbeeld, of een template te zien van de opzet van een onderzoeksverslag. Deze extra informatie vind je op de website die bij het boek hoort. Toen ik mijn student vertelde dat er achter het boek een website zit met allerlei handige tools en templates, was ze blij verrast. Ze kende het bestaan van deze website niet.
Ze is niet de enige. Vaak hoor ik dat studenten deze website niet kennen. Of met de instructie over het aanvragen van een account overslaan: linksboven op de pagina met de auteursrechten (figuur 1) vind je een code waarmee je een account kunt aanvragen voor www.watisonderzoek6edruk.nl. Dit account is vervolgens twee jaar geldig.
Figuur 1 instructie activeringscode in het boek
Kijk je op de website www.watisonderzoek6edruk.nl, dan zul je snel merken dat deze website heel compleet is en dat deze een aantal handige onderzoekstools bevat die studenten kunnen helpen bij het uitvoeren van hun onderzoek. Deze onderzoekstools zijn veelomvattend, en voor iedere fase van onderzoek is er een afzonderlijke lijst met deze tools.
Figuur 2 Onderzoekstools bij fase 1 Ontwerp
Te vinden zijn:
- afvinklijstjes, zoals het lijstje om te checken of je alle onderdelen van je onderzoeksvoorstel compleet hebt;
- hulpvragen, bijvoorbeeld om te controleren hoe het zit met de onderzoekskwaliteit;
- keuzediagrammen voor de methode; hulp bij steekproeftrekken;
- Excel voorbeelden voor een tijdpad;
- logboek formats;
- keuzediagrammen voor de juiste statistische toets en templates voor een onderzoeksvoorstel, analyse en -verslag.
Daarnaast vind je er criteria voor kwaliteit van onderzoek en voor het onderzoeksverslag, zodat je kunt checken hoever je bent.
Figuur 3 Afvinklijstje onderzoeksvoorstel
Figuur 4 Hulpvragen onderzoekskwaliteit
Niet vergeten dus, de website bij de laatste editie van Wat is Onderzoek?, zeker in deze tijden van afstandsonderwijs.