Zomerblog: yoga!

Zomer 2021. De tijden blijven bijzonder. We beleven een hernieuwde opleving van het COVID-19 virus, er zijn historische overstromingen en ondertussen duurt de formatie maar voort. De zomer is, als andere zomers, een tijd voor reflectie en verdieping. Meer in deze roerige tijden zul je daar extra aan toe zijn. Een periode om tot rust te komen en te ontspannen. Toch maakt zich ditmaal een zekere onrust van mij meester. Ook voor mij een bijzonder jaar. Onrust omdat het opdrachtenwerk terugloopt, omdat ik niet gewend ben om te ontspannen, omdat er toch nog zoveel ‘moet’.

Op zoek naar ontspanning heb ik een aantal yogalessen gevolgd. Balans zoeken, naar binnen keren, je lijf voelen, je ademhaling reguleren. En daarnaast toch ook werken aan conditie en het iets soepeler maken van mijn – ouder wordende - lijf. Langzaam neemt de onrust af. Ik pak weer eens een goed boek, en plan een wandeling. Een fietstocht is aanstaande.

Dat onderzoek overal te vinden is, merk ik als ik op zoek ga naar informatie over verschillende soorten yoga die gegeven worden. Wist je dat er in 2017 een groot yogaonderzoek is gehouden? Dat is gebeurd aan de hand van een online enquête onder 457 yogabeoefenaren, -docenten en studio-eigenaren. Men onderzocht wat de samenstelling is van de groep yogabeoefenaren, en hoe die groep hun yogalessen beleeft. De aanleiding voor het onderzoek was dat er steeds meer vragen binnenkwamen naar cijfermateriaal. Bijvoorbeeld over het aantal mensen dat in een provincie aan yoga doet, hoeveel concurrentie yogadocenten dan hebben, hoe het gesteld is met de groei van yoga in Nederland.  Ik heb het verslag doorgenomen. Wat opvalt is dat het onderzoek heel veel deelvragen bevat, en niet direct een centrale vraag. Die heb ik zelf uit de deelvragen samengesteld. Wat ik heel goed vind, is de wijze waarop de resultaten voor een breed publiek gepresenteerd zijn: onder andere in een infographic. Daar haal je – bijvoorbeeld als yogadocent - snel heel veel informatie uit. Wist je dat de meeste yogadocenten vrouw zijn, en dat ze beneden modaal verdienen? Dat tweederde van de respondenten yoga als meditatie zien, en dat het volgens 60% van de ondervraagden stress verlaagt?

En dat geldt ook voor mij. Na de yogalessen voel ik me meer ontspannen. De onrust neemt af. Zodra de zon komt, ben ik in de tuin te vinden. Na een weekje fietsen in Nederland voel ik me weer als herboren. Het schrijfwerk start weer en ik bereid mijn lessen voor. Ik heb er weer zin in.

Inforgraphic yoga


Bronnen

Vereniging Yogadocenten Nederland (2017). Yogaonderzoek in Nederland. Verkregen op 20 juli 2021 via https://www.yoganederland.nl/yogaonderzoekinNederland/.

www.atynawerktverbindend.nl