Zevende druk van 'Wat is onderzoek?'

Volgende maand verschijnt de nieuwe druk van mijn boek Wat is Onderzoek?. Hoe ontstaat het idee voor zo’n boek en welke stappen zet je om het te schrijven?

In 2003 stond onderzoek aan het hbo nog in de kinderschoenen. De meeste HBO-instellingen hadden nog geen lectoraten. Als er al onderzoek plaatsvond, dan was het meestal in samenwerking met een universiteit. Van het doen van praktijkonderzoek was dus al helemaal nauwelijks sprake.

Ik gaf in die periode al les aan de hogeschool in onderzoeksvaardigheden en SPSS. Dat deed ik aan de hand van boeken die ook aan de universiteit werden voorgeschreven. Die boeken bevatten veel empirisch onderzoek en veelal moeilijk te begrijpen jargon. En vaak toepassingen waar de toekomstige professional niet op zat te wachten. Niet erg geschikt dus voor het hbo. Ik hanteerde zo mijn eigen lesmethoden, maakte de leerstof zo toegankelijk mogelijk en bood studenten daarmee praktisch toepasbaat materiaal.

Complexer is niet beter, leerde ik tijdens het lesgeven. Aansprekende praktijkvoorbeelden en een gefaseerde aanpak bleken beter aan te sluiten. En zo ontstond het idee voor een onderzoeksmethode met aandacht voor de verschillende onderzoeksfasen, de basis stond er in zes weken tijd.

De eerste druk van Wat is onderzoek? verscheen in 2004.

Inmiddels zijn we aanbeland bij de zevende druk, een actualisatie van een werk dat door meer dan 200.000 studenten is gebruikt. Het maken ervan kostte inmiddels iets meer dan zes weken tijd. Immers, je moet meegaan in de ontwikkelingen in het hoger onderwijs, met het lezen van andere tekstboeken over onderzoek, met state-of-the-art onderzoeksonderwerpen. Wat er nieuw is in deze druk? Ik ben aan de slag gegaan om de methode verder te verfijnen. Zo is er veel (extra) aandacht voor casuïstiek, heb ik een groot aantal voorbeelden geactualiseerd en is de structuur van de website aangepast om de vindbaarheid van de diverse onderdelen te verbeteren. Daarbij hebben we speciaal aandacht besteed aan de onderzoekstoolbox die bij het boek hoort en die op de website te vinden is. Daarmee kun je checken hoe je onderzoek verloopt, en krijg je hulp bij het maken van de juiste keuzes voor je onderzoek.

Het resultaat is een nieuwe druk die nog overzichtelijker is dan voorheen, met veel infographics, visuals en korte, inspirerende teksten. Het belangrijkste doel daarbij is en blijft dat het boek studenten motiveert en inspireert om praktijkonderzoek te doen. Dat het de drempels wegneemt die vaak voor dit vak worden opgeworpen. Dat studenten leren om nieuwsgierig te zijn en de juiste vragen te stellen. En dat ze vaardigheden opdoen om deze vragen systematisch te beantwoorden en de resultaten in te zetten in hun professionele praktijk. Als Wat is Onderzoek? dat doel nog steeds kan bereiken, dan heb ik na bijna 20 jaar echt iets om trots op te zijn. Ik wens jullie veel leesplezier, succes bij het lesgeven, bij het leren. En bij vragen weet je mij te bereiken!


Klik hier voor meer info over de nieuwste druk van Wat is onderzoek?