En dan is het ineens 2025. Een nieuw jaar vol hoop en verwachting. Een nieuw jaar ook met allerlei plannen, zowel persoonlijk als zakelijk. Ik wens je een voorspoedig 2025, met veel interessante onderzoeken, gemotiveerde studenten, leuke projecten en vooral met veel plezier.
Hoe mijn jaar eruit gaat zien? Allereerst ben ik druk met schrijfwerk voor twee nieuwe innovatieve publicaties. Er komt een nieuwe e-learning uit over genaamd Thematische Analyse met AI en het boek Statistiek in stappen is aan een nieuwe editie toe.
Ik vertel je graag over mijn plannen voor deze twee nieuwe publicaties. Daarbij speelt generatieve AI (artificial intelligence) een grote rol. Generatieve AI (ook wel GenAI genoemd) is een onderdeel van AI waarbij een chatbot (of andere tool) op basis van ontelbare databases en patronen van informatie razendsnel nieuwe kennis kan genereren. Het kan je helpen je ideeën vorm te geven, je projecten te managen, je gegevens te analyseren en je verslagen te schrijven. Net als alle onderzoekers en docenten ben ook ik bezig met deze nieuwe ontwikkeling. Het zorgt ervoor dat je anders lesgeeft, dat studenten op een andere manier leren en dat er op een vernieuwende wijze getoetst wordt.
Voor kwalitatieve analyse ben ik op zoek gegaan naar een aantal GenAI-tools die je kunnen helpen bij je analyse. Vanuit het perspectief van de docentonderzoeker. Niet door resultaten voor te kauwen die je een-op-een over kunt nemen, maar door suggesties te doen op basis waarvan je zelf als onderzoeker keuzes kunt maken. Het helpt je efficiënter en effectiever te analyseren, en het inspireert en motiveert. In een e-learning laat ik je zien hoe deze tools je bij je analyse kunnen helpen, waar je op moet letten en hoe het hele proces efficiënt kan verlopen.
Ook voor kwantitatieve analyse heb ik een aantal GenAI-tools voor ondersteuning en advies geselecteerd, maar daarbij heb ik het perspectief van zowel de student als de onderzoeker gekozen. De tools helpen je om statistische bewerkingen beter te begrijpen, maar je moet nog altijd zelf controleren of de voorgestelde bewerking klopt en ook moet je zelf de uitkomsten interpreteren. In de nieuwe editie van Statistiek in stappen komen deze tools aan bod. Statistiek met behulp van GenAI wordt leuker en interessanter, omdat je zelf bezig gaat met het bedenken van interessante analyses en stappenplannen die het werken met statistiek eenvoudiger maken. De W8-formule voor statistische analyses (Verhoeven, 2022) is daarvan een voorbeeld; het vormt de basis voor het gebruik van GenAI-tools en het helpt je de analysestappen beter te begrijpen zonder je te verliezen in moeilijke formules of eindeloze scripts.
De e-learning Thematische analyse met AI wordt dit voorjaar verwacht, en in het najaar verschijnt de nieuwe editie van Statistiek in stappen, ditmaal dus ondersteund door GenAI.
En wat ik verder ga doen? Ik kijk uit naar een aantal interessante projecten op het gebied van kwantitatieve analyse, advies en ondersteuning. Daarnaast zijn mijn man en ik van plan er met onze nieuwe camper op uit te trekken, dus jullie suggesties voor een leuke plek zijn welkom.