_w630.png)
Het is begin mei 2025 en dat betekent dat Nederland 80 jaar bevrijding viert. Hiervoor vindt de herdenking van alle gevallenen vanaf de start van de Tweede Wereldoorlog, dus ook tijdens recente (vredes)missies, plaats. Voor mijn partner, Bosnië-veteraan, een drukke en beladen periode. Herdenken, vieren, kameraadschap, verdriet, frustratie, berusting en trots: het komt allemaal in de meidagen bij elkaar. Dat merk ik als thuisfront ook: een uitzending gaat je niet in je koude kleren zitten en het wordt een onlosmakelijk deel van je leven.
Het Veteraneninstituut in Doorn ondersteunt (het werk van) onze veteranen en hun dierbaren. Zo voelen zij vanuit de samenleving het respect en de dankbaarheid die ze verdienen (Veteraneninstituut, 2025). We weten ook dat het niet altijd goed gaat. Er vallen slachtoffers, fysiek en mentaal. Daar moeten we aandacht voor hebben.
Het is ook een domein waar we praktijkonderzoek bij kunnen inzetten. Hier komen drie kanten van mijn leven samen: onze ervaring met en leven na een missie, mijn werk als sociologisch onderzoeker en als afstudeerbegeleider.
Op de website van het Veteraneninstituut vind je een overzicht van al het wetenschappelijke – en praktijkonderzoek dat wordt uitgevoerd. Prachtig werk dat onze aandacht verdient. Niet alleen inhoudelijk, maar zeker ook methodologisch. Dit onderzoek doet het Veteraneninstituut niet zelf, maar het gebeurt in samenwerking met universiteiten en hogescholen.
Het onderzoek dat wordt uitgevoerd beslaat een breed scala aan thema’s. Ik geef je een paar voorbeelden:
- support, onderzoek naar sociale netwerken van veteranen en hun thuisfront
- onderzoek naar verschillen in impact van uitzending op militairen
- onderzoek naar ‘moral injury’, morele verwondingen onder militairen, veteranen en politiemensen, bijvoorbeeld door hun ervaringen tijdens missies.
Naast een overzicht van lopend onderzoek biedt de website ook publicaties van afgerond onderzoek, met voorbeelden van gedegen kwalitatieve en kwantitatieve methoden. Ben je op zoek naar een onderwerp, wil je meer weten over veteranenonderzoek of ben je benieuwd welke onderzoeksmethoden voor dit onderzoeksthema worden gebruikt, dan is deze pagina een bron van informatie. Deze vorm van transparantie verhoogt de betrouwbaarheid van de onderzoeksresultaten.
Verdiep je vooral eens in de Veteranenmonitor 2021 en de Publieksmonitor Veteranen 2024. Monitoronderzoek is sowieso bijzonder, omdat het meerdere malen wordt herhaald en zo een trend in meningen en gedrag kan aantonen.
De methodologische verantwoording van beide onderzoeken laat zien dat de opzet zowel betrouwbaar, als valide en bruikbaar is. Heb je een voorbeeld nodig omdat je zelf monitoronderzoek gaat doen, dan is het raadzaam de opzet en uitvoering van deze onderzoeken te bekijken. Ze hanteren de vier fasen van praktijkonderzoek, hun verantwoording van gebruikte methoden (o.a. steekproef en weging) is helder en transparant en de figuren zijn duidelijk en goed leesbaar. Verder wordt bij de Veteranenmonitor ook voor een kwalitatief vervolg gekozen, met een aantal focusgroep gesprekken. Ook dit multiperspectief verhoogt de betrouwbaarheid.
Bij het Veteraneninstituut kun je ook terecht als student, als militair stagiair, of als afstudeerder. Sinds kort kent het instituut een jaarlijkse scriptieprijs voor uitzonderlijk veteranenonderzoek.
Veteranen verdienen onze waardering, onze aandacht en support. Praktijk- en wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dat en de resultaten onderschrijven dat. Opdat wij niet vergeten.
Bronnen
Duel, J., Dirksen, M. & Reijnen, A. (2021). De Veteranenmonitor 2021: ervaringen, wensen en behoeften van veteranen.https://www.nlveteraneninstituut.nl/onderzoek/lopend-onderzoek/
Siebelhoff, M. & Van Bokhorst, L (2024, augustus). Publieksmonitor Veteranen en de Nederlandse Veteranendag 2024. CHOICE Insights + Strategy. https://www.nlveteraneninstituut.nl/publicaties/publieke-opinie-missies-veteranen/
www.nlveteraneninstituut.nl/lopend-onderzoek.