Schrijversleven

Afgelopen maand was ik een klein beetje een Bekende Zeeuw. Ik stond in de krant met een grote foto. Aanleiding was de mijlpaal van 200.000 exemplaren van Wat is onderzoek? die verkocht zijn. Leuk om een interview te geven en de reacties waren overweldigend. In ons dorp...In ons dorp – Ovezande – was men verrast: een schrijver in hun midden. Verder de gebruikelijke reacties van familie, vrienden en collega’s. Contactverzoeken via LinkedIn, felicitaties, afspraken. Het leverde heel wat op.

Daarnaast is de nieuwe druk van Statistiek in stappen verschenen, de derde alweer. Een vernieuwde editie voorzien van een nieuw omslag en nauwgezet doorgeworsteld door hulpvaardige docenten. Ik ben er trots op en heb ook direct gemerkt dat het boek gebruikt wordt. Ik word gebeld door hogescholen met vragen over statistiek, verzoeken om mee te kijken met het cursusprogramma en ga zo maar door.

Een verzoek wil ik eruit lichten en dat kwam van een opleiding om een deel van het boek Statistiek in Stappen te mogen gebruiken. Niet het hele boek dus, maar een aantal hoofdstukken. Daarvoor heeft mijn uitgever iets nieuws bedacht: Boom Op Maat.

Zo kan de opleiding uit verschillende uitgaven van Boom haar studiemateriaal samenstellen. Daarnaast kan eigen materiaal van de opleiding worden toegevoegd. Voordeel is dat studenten geen boeken hoeven kopen waarvan ze maar de helft gebruiken en de opleiding kan een volledig pakket aanbieden, met een eigen volgorde. Veel goedkoper, want je betaalt alleen wat je gebruikt. Ik vind het een uitkomst. Een beetje reclame kan geen kwaad, dacht ik zo.

Ook de nieuwe druk van Doing research, de vertaling van Wat is onderzoek?, doet het erg goed. Steeds meer opleidingen geven hun onderwijs in het Engels en daar past een boek als Doing Research natuurlijk uitstekend in. Ik word gevraagd om lezingen en workshops te geven over de onderzoeksfasen, over het ontwerpen van onderzoek, over studiebegeleiding. Deze lezingen geef ik zowel in het Nederlands als in het Engels. Dit laatste voor een internationaal publiek van docenten uit alle windstreken.

Momenteel breng ik weer veel tijd door achter de computer. Er komt een nieuw boek aan, ik kondigde dat al eerder aan. Het manuscript is grotendeels klaar, nu nog finetunen. Dit boek gaat over kwalitatieve analyse. Vreemd misschien, van de hand van een statisticus? Helemaal niet. Ik zie als geen ander de spagaat waar veel onderzoekers zich in bevinden, de lastige keuze die men moet maken tussen cijfers en verdieping. Ik maak die keuze niet, voor mij biedt kwalitatief onderzoek de broodnodige verdieping en ik zie dat terugkomen in de vragen van kennisinstellingen en organisaties om me heen. Cijfers alleen zijn niet meer voldoende. Dus komt er een handleiding over kwalitatieve analyse. Nog een paar maanden geduld. Ik houd jullie op de hoogte!