In januari zijn onze verwachtingen voor het nieuwe jaar hooggespannen. Vooral dit jaar, nu we ons geconfronteerd zien met een nieuwe lockdown en tegelijkertijd het vooruitzicht hebben op vaccinatie en daarmee de belofte van betere tijden. Gaan onze verwachtingen uitkomen, of worden we teleurgesteld?
In de sociologie wordt ‘verwachting’ ook wel omschreven als een aanname over een situatie die ...
Met statistiek kan veel. Heel veel. Zo kun je duidelijk maken hoe de economie in een land ervoor staat, welk weer er morgen verwacht wordt, hoe een baby zich tot peuter en kleuter ontwikkelt, en welk effect een bepaald dieet heeft op onze gezondheid. Mits op de juiste manier gebruikt en geïnterpreteerd, is statistiek niet alleen een krachtig hulpmiddel om ontwikkelingen in de samenleving te dui...
Laatst viel me de term burgerwetenschap op, die Rosanne Hertzberger in haar column op 17 oktober jongstleden in NRC beschrijft. Volgens Hertzberger is burgerwetenschap onderzoek dat buiten gevestigde instituten plaatsvindt. Ze vindt dat wetenschappers vaker burgerwetenschap bij hun onderzoek moeten betrekken. Maar wat houdt burgerwetenschap nu eigenlijk precies in?
Hertzbergers definitie klopt...